perjantai 17. syyskuuta 2010

Amor em Pedaços, Rakkauden palasia


Näiden brasilislaisten ananas-kookosleivosten tekeminen oli yksi mielenkiintoisimmista leivontakokemuksista tähän saakka. Oli jännää tehdä jotain sellaista, mistä en ollut ennen kuullutkaan. Onneksi veljeni lähetti kuvan leivoksista, niin tiesin suunnilleen, minkälaisia minun piti tehdä.

Tein kaksi koeversiota ennen lopullista oikeaa versiota. Minun piti esimerkiksi kokeilla joitain ainesten määriä ja taikinan tekotapaa. Vaikein osuus oli ehdottomasti taikinalevyn asettaminen pehmeän täytteen päälle. Ensimmäisellä kerralla taikina jäi aika ryttyyn, mutta onneksi seuraavilla kerroilla sain taikinan paremmin asetettua paikoilleen.

Täytteeseen tulisi ohjeen mukaan kokonaisen kookospähkinän raaputettu kookososa. Pari kookospähkinää ostinkin, mutta ne olivatkin kuivuneita sisältä. Veljeni kanssa päädyttiin siihen, että laitoin valmiita kookoshiutaleita. Niiden määrä piti vaan itse arvioida. Halusin kuitenkin saada niihin enemmän kookoksen makua ja onneksi kaupasta löytyi Jam it!-merkkistä kookoshilloa. Lisäsin sitä kookoshiutaleisiin ja niin kookoshiutaleista tuli muhevamman makuisia.

Nämä olivat kyllä tosi herkullinen ja piristävä makuelämys! Vähän jännitin, että mitä mieltä hääjuhlan brasilialaisvieraat ovat leivoksista. He kun tiesivät miltä niiden kuuluisi maistua. Olivat he kuulemma näihin tyytyväisiä :)

Tässä tämä veljeltäni saama ohje. Tekotavaksi laitan sellaisen, minkä minä tunsin helpoimmaksi.

Amor em Pedaços
 
Pohja

3 rkl voita

2,4 dl sokeria
 
3 kananmunaa
 
1 tl leivinjauhetta
 
jauhoja sen verran, että taikina irtoaa vuoan reunoista (en mitannut)

Sekoita kulhossa voi ja sokeri. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen, samalla hyvin sekoittaen. Lisää leivinjauhe ja jauhoja sen verran, että taikina alkaa irrota kulhon reunoista ja käsistä.

Täyte

1 kokonainen ananas
 
4 kananmunankeltuaista
 
noin100 g (en mitannut) kookoshiutaleita
 
noin 2 rkl Jam it! kookoshilloa
 
500 g/ Noin 5,9 dl sokeria
 
1 rkl voita

Päälle

tomusokeria

Kuori veitsen avulla ananas. Leikkaa lohkoiksi ja murskaa tehosekoittimessa. Sekoita kookoshillo kookoshiutaleisiin. Laita kaikki täytteen ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja sekoita taukoamatta keskilämmöllä, kunnes seos on aika tiivistä, mutta ei kuivaa. Anna seoksen jäähtyä vähän.

Ohjeessa pohjataikina tehtiin pellille. En tiedä onko tuolla pellillä tarkoitettu niin isoa peltiä kuin nämä Suomen normikokoiset uunipellit. Säädin ensin säädettävän reunavuoan pellin kokoiseksi, mutta silloin taikina piti kaulia todella ohueksi ja täytekerros jäi mielestäni liian matalaksi.

Toisilla kerroilla säädin reunavuoan vähän pienemmäksi (olisikohan ollut 28*28 cm). Tuolloin taikinaa oli huomattavasti helpompi käsitellä, kun se oli vähän paksumpi ja täyteväli jäi tarpeeksi paksuksi (vertasin saamaani kuvaan).

Eli siis säädä reunavuoka noin 28×28 cm kokoiseksi. Kaulitse vähän alle puolet taikinasta jauhotetulla alustalla reunavuoan kokoiseksi. Reunavuoalla voi painaa taikinaan tarkat rajat. Siirrä pohjalevy leivinpaperoidulle pellille. Kaulitse loppu taikina samankokoiseksi. Mittaa sekin reunavuoalla. Laita sitten reunavuoka pohjalevyn ympärille pellille. Kaada täyte pohjan päälle. Nosta varovasti kansilevy täytteen päälle. Laita vaikka taikina kaksinkerroin, nosta vuoan alalaitaan ja nosta kokonaan täytteen päälle. Taikinalevyn pitää osua kerralla kohdalleen, koska täytteen koostumuksen takia taikinaa ei enää voi siirrellä. Minulla oli onneksi viimeisellä kerralla äiti auttamassa tässä kohtaa!

Uunilämpötiloja ei ohjeessa ollut, mutta veljeni arvion ja minun kokeiluni mukaan leivoslevyn voi paistaa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Pinta ei saa juurikaan tummua.

Anna jäähtyä, irrota veitsen avulla reunavuoka ja leikkaa pieniksi leivoksiksi. Minä leikkasin toivomuksen mukaan 3×3 cm kokoisia paloja. Koristele pölysokerilla. Minä tein kartongista pienen sydänmuotin. Laitoin sen aina leivoksen keskelle ja tomutin pölysokeria. Kun sydänmuotin otti pois, jäi keskelle sydän.

Nämä leivokset tarjotaan kylminä. Niitä säilytetään jääkaapissa. Ja oman kokemukseni mukaan ne kestävät pakastamista. Laita kuitenkin tomusokerihunnutus sulatuksen jälkeen.

Minulla kävi tuon pölysokerin kanssa vähän niin kuin pelkäsinkin. Juhlapaikan henkilökunta halusi kaikkien leivonnaisten tuotavan häitä edeltävänä päivänä. Laitoin tomusokerikoristelut tuona päivänä. Juhlapaikan viileähuone oli todella viileä ja kuten pelkäsin, olivat tomusokerit sulaneet hääpäivänä ikävän näköisesti päälle. Ei mahtanut mitään. Vaikka veljeni lohduttikin, että nehän ovat nyt nimensä veroisia eli Rakkauden palasia :) Kun tomusokeria oli pinnalla siellä täällä.

Tässä kuva juhlapöydästä. Näissä siis tomusokeri on osittain sulanut pinnalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti