Taas tein yhtä asiaa ensimmäisen kerran,
nimittäin fudgea! Selailin toissapäivänä tuota paksua amerikkalaista
keittokirjaa. Sieltä pongahti silmiini erilaisia fudgereseptejä. Olen
aiemminkin halunnut kokeilla niiden tekemistä ja nyt sitten päätin
kokeilla.
Jos joku on suloisen makeaa ja suussasulavaa
niin ainakin nämä! Jo pari palaa auttaa sammuttamaan makeannälän. No,
poikani syö niin hyvällä ruokahalulla minulta maitoa, että näitähän
täytyy ihan tasapainon vuoksi pari silloin tällöin popsia :D
Resepti on siis amerikkalaisesta
keittokirjasta Encyclopedic Cookbook. Siinä ohje oli nimellä Almond
Fudge eli joukossa oli mantelirouhetta. Minulla sattui nyt olemaan
valmiina cashewpähkinärouhetta niin käytin sitä. Korvasin myös osan
sokerimäärästä fariinisokerilla.
Tästä ohjeesta tuli aika iso satsi. Minulla
tuli ainakin 100 kpl fudgepaloja, jotka olivat vähän reilu 2*2 cm
kokoisia. Ohje kannattaa siis puolittaa, jos haluaa pienemmän satsin.
Cashewpähkinäfudge
3 cups/ 7,2 dl sokeria
1 cup/ 2,4 dl fariinisokeria
2 Tbsp./ reilu 2 rkl vaaleaa siirappia
1 cup/ 2,4 dl maitoa tai kuohukermaa
1 tsp./ 1 tl suolaa (laitoin vajaan 1 tsp.)
3/4 cup/ reilu 1 1/2 dl rouhittua cashewpähkinää
1 Tbsp./ reilu 1 tl vanilja-aromia
Laita sokerit,
siirappi, suola ja maito paksupohjaiseen isohkoon kattilaan. Sekoita,
kunnes seos kiehahtaa. Anna seoksen kuplia hellalla hiljalleen vielä
ainakin 15 minuuttia, tai kunnes seoksen lämpötila on 115 astetta.
Mittaaminen onnistuu helpoiten digitaalisella lämpömittarilla. Jos
mittaria ei ole, voi fudgeseokselle tehdä pisaratestin, jotta tietää
onko se valmista. Eli tipauta kylmään vesilasiin noin maustemitallisen
verran seosta. Jos seos leviää, ei se ole vielä valmista. Jos seos jää
yhtenäiseksi palloksi, on se silloin valmista. Minulla tuo
keittämisosuus kesti ainakin puoli tuntia ellei enemmän. Seos meinasi
koko ajan kiehua yli laidan. Uskon, että tuo pidempi keittoaika johtui
siitä, että käytin rasvatonta maitoa.
Minulla on tällainen lämpömittari.
Kun seos on
valmista, poista kattila liedeltä ja sekoita joukkoon cashewpähkinärouhe
ja vanilja-aromi. Sekoita hyvin, kunnes seos on sakeaa ja kiilto on
hävinnyt. Kaada seos neliönmalliseen leivinpaperoituun vuokaan, joka on
kooltaan noin 19×19 cm. Minä laitoin seoksen leipävuokaan, joka on
kooltaan 26×11 cm. Laita fudge jääkaappiin jähmettymään.
Tässä fudgeseos, jonka olen kaatanut vuokaan.
Nosta fudge leivinpapereineen vuoasta ja paloittele se terävällä veitsellä. Säilytä fudgepalat jääkaapissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti