Näiden
brasilislaisten ananas-kookosleivosten tekeminen oli yksi
mielenkiintoisimmista leivontakokemuksista tähän saakka. Oli jännää
tehdä jotain sellaista, mistä en ollut ennen kuullutkaan. Onneksi
veljeni lähetti kuvan leivoksista, niin tiesin suunnilleen, minkälaisia
minun piti tehdä.
Tein kaksi
koeversiota ennen lopullista oikeaa versiota. Minun piti esimerkiksi
kokeilla joitain ainesten määriä ja taikinan tekotapaa. Vaikein osuus
oli ehdottomasti taikinalevyn asettaminen pehmeän täytteen päälle.
Ensimmäisellä kerralla taikina jäi aika ryttyyn, mutta onneksi
seuraavilla kerroilla sain taikinan paremmin asetettua paikoilleen.
Täytteeseen
tulisi ohjeen mukaan kokonaisen kookospähkinän raaputettu kookososa.
Pari kookospähkinää ostinkin, mutta ne olivatkin kuivuneita sisältä.
Veljeni kanssa päädyttiin siihen, että laitoin valmiita
kookoshiutaleita. Niiden määrä piti vaan itse arvioida. Halusin
kuitenkin saada niihin enemmän kookoksen makua ja onneksi kaupasta
löytyi Jam it!-merkkistä kookoshilloa. Lisäsin sitä kookoshiutaleisiin
ja niin kookoshiutaleista tuli muhevamman makuisia.
Nämä olivat
kyllä tosi herkullinen ja piristävä makuelämys! Vähän jännitin, että
mitä mieltä hääjuhlan brasilialaisvieraat ovat leivoksista. He kun
tiesivät miltä niiden kuuluisi maistua. Olivat he kuulemma näihin
tyytyväisiä :)
Tässä tämä veljeltäni saama ohje. Tekotavaksi laitan sellaisen, minkä minä tunsin helpoimmaksi.
Amor em Pedaços
Pohja
3 rkl voita
2,4 dl sokeria
3 kananmunaa
1 tl leivinjauhetta
jauhoja sen verran, että taikina irtoaa vuoan reunoista (en mitannut)
Sekoita
kulhossa voi ja sokeri. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen, samalla
hyvin sekoittaen. Lisää leivinjauhe ja jauhoja sen verran, että taikina
alkaa irrota kulhon reunoista ja käsistä.
Täyte
1 kokonainen ananas
4 kananmunankeltuaista
noin100 g (en mitannut) kookoshiutaleita
noin 2 rkl Jam it! kookoshilloa
500 g/ Noin 5,9 dl sokeria
1 rkl voita
Päälle
tomusokeria
Kuori veitsen
avulla ananas. Leikkaa lohkoiksi ja murskaa tehosekoittimessa. Sekoita
kookoshillo kookoshiutaleisiin. Laita kaikki täytteen ainekset
paksupohjaiseen kattilaan ja sekoita taukoamatta keskilämmöllä, kunnes
seos on aika tiivistä, mutta ei kuivaa. Anna seoksen jäähtyä vähän.
Ohjeessa
pohjataikina tehtiin pellille. En tiedä onko tuolla pellillä tarkoitettu
niin isoa peltiä kuin nämä Suomen normikokoiset uunipellit. Säädin
ensin säädettävän reunavuoan pellin kokoiseksi, mutta silloin taikina
piti kaulia todella ohueksi ja täytekerros jäi mielestäni liian
matalaksi.
Toisilla
kerroilla säädin reunavuoan vähän pienemmäksi (olisikohan ollut 28*28
cm). Tuolloin taikinaa oli huomattavasti helpompi käsitellä, kun se oli
vähän paksumpi ja täyteväli jäi tarpeeksi paksuksi (vertasin saamaani
kuvaan).
Eli siis säädä
reunavuoka noin 28×28 cm kokoiseksi. Kaulitse vähän alle puolet
taikinasta jauhotetulla alustalla reunavuoan kokoiseksi. Reunavuoalla
voi painaa taikinaan tarkat rajat. Siirrä pohjalevy leivinpaperoidulle
pellille. Kaulitse loppu taikina samankokoiseksi. Mittaa sekin
reunavuoalla. Laita sitten reunavuoka pohjalevyn ympärille pellille.
Kaada täyte pohjan päälle. Nosta varovasti kansilevy täytteen päälle.
Laita vaikka taikina kaksinkerroin, nosta vuoan alalaitaan ja nosta
kokonaan täytteen päälle. Taikinalevyn pitää osua kerralla kohdalleen,
koska täytteen koostumuksen takia taikinaa ei enää voi siirrellä.
Minulla oli onneksi viimeisellä kerralla äiti auttamassa tässä kohtaa!
Uunilämpötiloja
ei ohjeessa ollut, mutta veljeni arvion ja minun kokeiluni mukaan
leivoslevyn voi paistaa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Pinta
ei saa juurikaan tummua.
Anna jäähtyä,
irrota veitsen avulla reunavuoka ja leikkaa pieniksi leivoksiksi. Minä
leikkasin toivomuksen mukaan 3×3 cm kokoisia paloja. Koristele
pölysokerilla. Minä tein kartongista pienen sydänmuotin. Laitoin sen
aina leivoksen keskelle ja tomutin pölysokeria. Kun sydänmuotin otti
pois, jäi keskelle sydän.
Nämä leivokset
tarjotaan kylminä. Niitä säilytetään jääkaapissa. Ja oman kokemukseni
mukaan ne kestävät pakastamista. Laita kuitenkin tomusokerihunnutus
sulatuksen jälkeen.
Minulla kävi
tuon pölysokerin kanssa vähän niin kuin pelkäsinkin. Juhlapaikan
henkilökunta halusi kaikkien leivonnaisten tuotavan häitä edeltävänä
päivänä. Laitoin tomusokerikoristelut tuona päivänä. Juhlapaikan
viileähuone oli todella viileä ja kuten pelkäsin, olivat tomusokerit
sulaneet hääpäivänä ikävän näköisesti päälle. Ei mahtanut mitään. Vaikka
veljeni lohduttikin, että nehän ovat nyt nimensä veroisia eli Rakkauden
palasia :) Kun tomusokeria oli pinnalla siellä täällä.
Tässä kuva juhlapöydästä. Näissä siis tomusokeri on osittain sulanut pinnalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti