perjantai 9. syyskuuta 2011

Aurinkoinen nektariini-mantelipiiras


Olin jo monta kertaa silmäillyt tämän piirakan ohjetta Leila Lindholmin Pala kakkua -ja paljon muuta-kirjasta. Siellä on monta eri versiota tälle piirakalle. Nektariinin sijaan on laitettu mm. päärynää, viikunaa, karhunvatukoita ja viinimarjoja. Päädyin nektariiniin, koska halusin jotain aurinkoista sateisiin päiviin.

Muropohja jäi vähän turhan paksuksi reunoilta. Olisi pitänyt tehdä piirakka vähän isompaan vuokaan (käytin 26 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa). Mutta toisaalta, ei se paljoa haitannut, koska muropohja on kuitenkin hyvää ;) Leilan ohjeessa piirakkaan laitettiin neljä nektariinia, mutta minä en saanut mahtumaan niitä kuin kolme. Jos olisi ollut se isompi vuoka, olisi neljäskin ehkä mennyt.

Aurinkoinen nektariini-mantelipiiras

Muropohja

150 g kylmää voita

4 dl vehnäjauhoja

½ dl sokeria

1 kananmuna

½ rkl kylmää vettä

Nypi kuutioitu voi jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja vesi. Sekoita vain sen verran, että ainekset ovat sekaisin. Kiedo taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.

Kaulitse taikina levyksi, kääräise se kevyesti kaulimen ympärille ja aseta se isoon piirasvuokaan (tai laita taikina kahden tuorekelmukaistaleen väliin, kaulitse se levyksi, ota päällimmäinen kelmu pois, aseta levy piirasvuokaan niin, että kelmu jää päälle ja ota kelmu pois). Voit laittaa sen myös 28 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan. Vuoraa tällöin pohja ja reunat leivinpaperilla. Reunojen leivinpaperisuikaleet pysyvät hyvin kiinni kun sipaiset vuoan reunaan muutamaan kohtaan margariinia. Tasoita taikinan reunat ja katso, että ne ovat noin 3,5 cm korkuiset.

Täyte

3 kananmunaa

2 dl maitorahkaa

1 dl ranskankermaa

1 dl sokeria

100 g mantelimassaa

Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja raasta joukkoon mantelimassa. Levitä seos piiraspohjalle.

Lisäksi

3-4 nektariinia

½ dl mantelilastuja

Kuori nektariinit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Ota viipaleet pois kivien ympäriltä ja asettele ne täytteen päälle. Sirottele pinnalle mantelilastut.

Kypsennä piirakka uunin alaosassa 175-asteessa  30-40 minuuttia tai kunnes täyte on jähmettynyt.
Tästä saa hyvän herkun juhlapöytään. Sen voi valmistaa täytettä myöten paistovalmiiksi pakkaseen etukäteen. Ei tarvitse kuin lisätä pinta-ainekset ja paistaa. Nektariinin voi myös siis korvata muilla hedelmillä tai marjoilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti