lauantai 17. syyskuuta 2011

Pehmeä punajuurisosekeitto


Tämä keitto sopii hyvin joko alkupalaksi tai ihan pääruoaksi. Sain ohjeen äidiltäni, joka oli löytänyt sen Vuoden luontokirja 2011 sivuilta. Keitto on samettisen pehmeää ja kauniin väristä keittoa.

Pehmeä punajuurisoseksitto

500 g punajuuria

1 rkl rypsiöljyä

1 rkl voita/margariinia

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 palsternakka

1 l vettä

250 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

3/4 dl ruokakermaa

1/2 tl ruususuolaa

Tarjoiluun

ranskankermaa/raejuustoa

ruisleipää

Laita punajuuret veteen kattilaan ja kiehauta vesi. Keitä punajuuret kypsiksi. Kun punajuuret ovat kypsymässä, hauduta toisessa kattilassa muita aineksia miedolla lämmöllä. Eli kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja lohko palsternakka. Laita ne kattilaan ja kuullota niitä hetki öljyssä ja voissa. Lisää vesi hiljalleen, vähän kerrallaan joukkoon. Itse lisäsin aina noin pari desiä vettä ja kun se alkoi kiehua, kaadoin lisää vettä.

Kun punajuuret ovat kypsyneet, kaada vesi pois. Poista niistä sitten kannat ja raaputa haarukan ja veitsen avulla kuoret pois. Lohko ne reiluiksi paloiksi ja lisää ne keiton joukkoon. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää sulatejuusto pieninä lohkoina. Sekoittele keittoa, kunnes juusto on sulanut joukkoon. Lisää ruokakerma ja suola ja sekoita. Tarkista maku. Voit laittaa keiton sekaan vähän ranskankermaa tai raejuustoa.

Keittoa sellaisenaan. Väri oli kyllä todellisuudessa aika erilainen, sellainen voimakas punaisenvioletti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti