maanantai 26. syyskuuta 2011

Syksynraikas tyrni-suklaahyydykekakku


Äitini sai serkultaan kaksi litraa tyrnimarjoja. Äiti antoi meillekin niistä osan. Sitten huomasin, että nami-hiirellä on meneillään hauska kisa, Väririkas syksy. Päähäni tupsahti heti, että voisin osallistua siihen tekemällä jonkinlaisen tyrnihyydykekakun. Olin jo maistanut sellaista äidin tekemänä ja innostuin sen mausta. Mietin vain sopivan kaverin tyrnille ja päädyin suklaaseen. Viime vuoden kisaleivokseni tavoin sisälsin tähänkin kakkuun kookoshiutaleita. Niitä löytyy keksipohjasta ja pintakoristeista.

Nyt vihdoin päätin kokeilla tehdä suklaalehtiä, joihin on käytetty muottina oikeita lehtiä. Niistä tarkemmin asiaa täällä. Tein nyt myös ensimmäistä kertaa suklaakoristereunuksen. Suklaasiirtokuvamuotilla olen sellaisen joskus tehnyt, mutta en vielä tällaista. Suklaareunuksen pintaan oli yön aikana tullut hieman kosteutta. No, olkoon se vaikka aamukastetta :D Reunuslehdet olivat myös hieman nostaneet kiillekerrosta. Hyvin ovat koristeet kuitenkin kestäneet, koska tein kakun torstaina ja vieläkin sitä on pieni pala jäljellä ja koristeet ovat ennallaan. Valokuvaus ei nyt ihan osunut nappiin. Välillä oli pilvistä ja välillä aurinko paistoi. En osannut pitää kakkua sopivassa kohdassa, joten jotkut kuvista ovat aika hämäriä ja jotkut liian "auringonpaisteisia". Ehkä mä joskus opin kuvaamaan :)

Vinkki! Tyrnimarja on todella riittoisa marja, koska se on niin voimakas. Kakusta ylijääneet marjamössötkin voi hyvin vielä käyttää vaikka tällaiseen tyrnikiisseliin!

Tällä hyydykekakulla osallistun siis tähän nami-hiiren Väririkas syksy-kisaan :) Täällä selviää miten kakku pärjäsi ja kerron kivoista palkinnoista :)

Syksynraikas tyrni-suklaahyydykekakku
 
Pohja

200 g kaurakeksejä
 
1/2 dl kookoshiutaleita
 
100 g margariinia

Vuoraa 26 cm ø irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele raunat kevyesti rasvalla (esim. rypsiöljyllä) tai aseta reunaan reunakalvo. Sulata margariini. Murskaa keksit pieneksi muruksi. Sekoita margariinisula joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Kookoskeksipohja.


Suklaatäyte
2 liivatelehteä
 
2 dl vispikermaa
 
1/2 dl tomusokeria
 
130 g tummaa suklaata
 
1 rkl vettä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa ja anna jäähtyä haaleaksi.Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja siivilöi vatkauksen loppuvaiheessa tomusokeri. Sekoita joukkoon suklaasula. Kiehauta 1 rkl vettä. Purista liivatteet ja sulata ne veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin 1/2 tuntia tai seuraavan täytteen teon ajan.

Tyrnitäyte
4 dl vispikermaa
 
1 tl vaniljasokeria
 
2 dl maitorahkaa
 
1/2 dl puristettua sitruunamehua
 
1 dl tyrnihyytelöä
 
200 g valkosuklaata

Sulata suklaa ja anna jäähtyä haaleaksi.Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää vaniljasokeri. Sekoita joukkoon maitorahka, puristettu sitruunamehu, tyrnihyytelö ja valkosuklaasula. Jaa täyte kahteen kulhoon.

Oranssi tyrnitäyte
1/2 tyrnitäytteestä
 
3 liivatelehteä
 
3/4 dl tomusokeria
 
1 dl tyrnimarjoja 
 
1/2 dl vettä
 
1 rkl laimennettua tyrnimehua liivatteisiin
 
(hieman oranssia pastaväriä)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Siivilöi tyrnitäytteeseen tomusokeri. Puserra tyrnimarjat siivilän läpi mehuksi (mehua tulee 1/2 dl) ja kaada täytteeseen. Laita marjat toiseen kulhoon, lisää vesi ja sekoita hetken aikaa, jotta marjoista irtoaa lisää mehua. Siivilöi marjat ja liemi uudelleen. Ota tästä laimeammasta mehusta 1 rkl kattilaan liivatteita varten. Kaada loppu mehu täytteeseen ja sekoita. Lisää täytteeseen pienen coctailtikun avulla hieman oranssia pastaväriä. Tämä ei ole välttämätöntä. Väri tuo vaan vahvemman kontrastin toisten täytteiden väreihin.

Kiehauta kattilassa oleva tyrnimehu ja sulata siihen puristetut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen samalla sekoittaen. Anna täytteen hyytyä jääkaapissa noin 15 minuuttia ja kaada se sitten vuokaan suklaatäytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 2 tuntia.

Vaalea tyrnitäyte
1/2 tyrnitäytteestä
 
2 liivatelehteä
 
2 rkl tomusokeria
 
1 rkl laimennettua tyrnimehua (joka puristettu kiillekerroksen tyrneistä)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi.. Siivilöi tomusokeri täytteeseen. Kiehauta tyrnimehu ja sulata puristetut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan oranssin tyrnitäytteen päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vielä kaksi tuntia.

Kiille

3 liivatelehteä
 
1 dl tyrnimarjoja
 
1 dl vettä
 
1 1/2 dl sokeria

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Puserra tyrnimarjat siivilän läpi mehuksi ja kaada kattilaan. Laita marjat kulhoon, lisää vesi ja sekoita hetken aikaa, jotta marjoista irtoaa lisää mehua. Siivilöi marjat ja liemi uudelleen. Ota tästä laimeammasta mehusta 1 rkl toiseen kattilaan vaalean tyrnitäytteen liivatteita varten. Kaada loppu mehu kattilaan aiemmin puristamasi mehun kanssa. Lisää joukkoon sokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi, poista kattila liedeltä ja lisää puristetut liivatteet sekaan samalla sekoittaen. Anna liemen jäähtyä haaleaksi (vaikka vesihauteessa). Kaada kiille vuokaan päällimmäiseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

Kun kakku on hyytynyt, irrota vuoan reuna sekä reunakalvo. Laita kakku takaisin jääkaappiin odottamaan koristeita.

Koristeet
noin 70 g valkosuklaata
 
muutama pala tummaa suklaata
 
kookoshiutaleita
 
keltaista ja oranssia tomuväriä
 
muutama tyrnimarja

Sulata suklaat. Jaa valkosuklaasula kahteen kippoon. Värjää toinen osa keltaisella ja toinen osa oranssilla tomuvärillä. Laita osa oranssista valkosuklaasta pieneen Minigrip-pussiin. Laita myös tumma suklaa pieneen pussiin.

Tee koristereunus kakulle. Pese kakussa käyttämäsi reunakalvo, varmista mittaamalla kakun korkeus ja pursota siihen oranssilla valkosuklaalla lehtiä ja tummalla suklaalla koukerot niiden väliin. Kuvion voi piirtää valmiiksi paperille ja paperi on sitten mallina kalvon alla. Aseta kalvo kakun reunalle ja painele suklaakuvio hyvin kiinni kakkuun. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Tee syksyisiä lehtiä. Hae ulkoa pieniä lehtiä, pese ja kuivaa ne. Sivele siveltimellä kunnon kerros keltaista ja oranssia valkosuklaata lehtien nurjalle puolelle. Värjäsin osan lehdistä yksivärisiksi ja osaan sekoitin kumpaakin väriä. Aseta lehdet haluamaasi asentoon vaikka kynien päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa. Irrota lehdet varovasti suklaalehdistä.

Laita pieni määrä kookoshiutaleita kahteen pieneen pussiin. Laita toiseen hieman keltaista ja toiseen hieman oranssia tomuväriä. Ravista pusseja, jotta väri sekoittuu niihin.

Irrota reunakalvo varovasti kakun reunalta. Asettele valkosuklaalehdet ja tyrnimarjat kakun pinnalle. Ripottele vielä värjättyjä kookoshiutaleita. Kakku on valmis syötäväksi!

Hyytynyt kakku. Sitten olisi vuorossa suklaakoristereunus.


Suklaakoristereunusta pursotettu kalvolle.


Ennen reunuskalvon irrottamista.


 Valmis kakku.


Suklaakoristereunus ja suklaalehtiäkin lähempää. Keksipohjaa ei tässä kunnolla näy irtopohjavuoassa olevan pienen porrastuksen takia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti