tiistai 13. syyskuuta 2011

Äitini 60-vuotiskakku, suorakaiteen muotoinen


Vietimme äitini 60-vuotisjuhlia toissa lauantaina. Vieraita oli noin 60. Oli mahtava päivä! Lapsiakin oli mukavasti ja heidän leikkejään oli hauska seurata! Kivointa taisi olla saippuakuplien puhaltelu.

Tein juhliin näitä jääsuklaita sekä kaksi kakkua, ison suorakaiteen muotoisen kakun sekä tämän pyöreän viiden munan kakun. Tein kakut täytteineen äitini toiveiden mukaisesti. Pensasmustikat sopivat kakkuihin tosi hyvin tuoden niihin raikkautta. Tuoreita hilloja/lakkoja ei löytynyt mistään kaupasta, eikä myöskään pakastettuna. Onneksi sentään löytyi hilloa. Tykkäsin Meritalon siemenettömästä lakkahillosta, koska se ei ollut liian makeaa.

Olin muuten ensin tekemässä kakkujen kuorrutteet ja pursotukset laktoosittomasta vispikermasta. Kun vaahdotin sen, tuli vaahdosta aika puuromaista. Samanlaista kuin kuohukermasta tulee jos sitä vatkaa liikaa. Onneksi isäni oli reipas ja avulias ja toi kaupasta tuttua ja turvallista Flora Vispiä! Johan onnistui!

Lakka-mustikkatäytekakku

Pohja

3 × neljän munan sokerikakkupohja suorakaiteen muotoisena, ohje löytyy täältä.

Kostutus

1 1/2 dl hedelmämehua

Pese ja kokoa reunavuoka. Laita sen pohjalle vuoan kokoinen leivinpaperipala. Aseta kakkupohjan pohjalevy vuoan pohjalle. Kostuta jokainen kakkulevy vuorollaan pullasudin avulla.

Valkosuklaa-mustikkatäyte

4 dl vispikermaa

1 ½ rkl vaniljakreemijauhetta

2 1/2 dl maitorahkaa

130 g valkosuklaata

3 liivatelehteä

1 rkl vettä


500 g (noin 6 dl) pensasmustikoita

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä haaleaksi. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe. Kääntele vaahdon joukkoon maitorahka sekä jäähtynyt valkosuklaasula. Kiehauta vesitilkka, purista liivatteet ja sulata ne veteen. Kaada liivateliemi ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Anna täytteen hyytyä jääkaapissa 10-15 minuuttia. Levitä täyte pohjalevyn päälle. Ripottele päälle pensasmustikat. Anna hyytyä jääkaapissa noin 1/2 tuntia.

Lakkatäyte

2 1/4 dl Meritalon siemenetöntä lakkahilloa


4 1/2 dl vispikermaa

2 rkl tomusokeria

2 rkl vaniljakreemijauhetta

3 dl maitorahkaa

1 dl lakkahilloa

Aseta keskimmäinen kakkulevy paikoilleen ja kostuta se. Levitä kakkulevylle 2 1/4 dl lakkahilloa. Vaahdota vispikerma napakaksi vaahdoksi. Siivilöi vatkauksen loppuvaiheessa joukkoon tomusokeri ja vaniljakreemijauhe. Kääntele sekaan maitorahka ja lakkahillo. Levitä täyte lakkahillon päälle.

Aseta päällimmäinen kakkulevy paikoilleen ja kostuta se. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja anna sen maustua jääkaapissa muutama tunti tai mielellään yön yli.

Kuorrutus ja pursotukset

7 1/2 dl (3 prk ) Flora Vispiä

3 rkl vaniljakreemijauhetta

2 rkl tomusokeria

Tämän määrän vatkasin tähän ja pienempään pyöreään kakkuun yhteensä. Tähän kakkuun Flora Vispiä kului vatkaamattomana noin 4 1/2 dl.

Päällystin ensin vispivaahdolla kummatkin kakut ja tasoitin pinnat palettiveitsellä. Sen jälkeen värjäsin lopun vaahdon oranssilla tomuvärillä ja tein sillä tähtityllaa käyttäen pursotukset.

Koristelu

sokerimassaperhosia, niistä lisää täällä

sokerimassakukkasia

pehmeitä kultapalloja

Tämä ja ylempi kakkukuva on kuvattu ulkona telttakatoksen alla, siksi jännä valaistus.


Kakun kahdessa kulmassa oli isommat perhoset.Tässä pilkistys kakun sisälle. Pala on pyöreästä kakusta.


Tyttäreni kirjoitti juhlien tarjottaville hienot laput! Kun hän oli saanut urakan valmiiksi, hän kysyi:" Olenko minä nyt ylioppilas? " Olimme joskus aiemmin puhuneet ylioppilasKIRJOITUKSISTA :)

Tyttäreni kirjoittamat laput ♥


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti